Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Oleje tłoczone na zimno
Oleje tłoczone na zimno

Naturalne, niepoddawane filtracji i obróbce przy użyciu wysokich temperatur. Pełne witamin i wartości odżywczych, znajdujące zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Oleje tłoczone na zimno, bo o nich mowa, cieszą się coraz większą popularnością. Jakie wartości w sobie kryją i czym się kierować podczas ich zakupu?

Ekologiczne produkty zyskują coraz większe uznanie. Zdrowe odżywianie korzystnie wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale przede wszystkim ogólną kondycję organizmu. Aby zadbać o zdrowie, warto zastąpić klasyczne produkty bardziej wartościowymi. Tłuszcze w diecie są bez wątpienia ważne jednak tradycyjne produkty bywają dla naszego zdrowia niezbyt korzystne, zwłaszcza, jeśli używamy ich regularnie. Alternatywą okazują się być oleje tłoczone na zimno. Dlaczego?

Oleje tłoczone na zimno - zalety

Oleje roślinne, do produkcji których nie wykorzystuje się wysokich temperatur, są coraz chętniej wybierane przez osoby preferujące świadome odżywianie. Największą zaletą olejów tłoczonych na zimno jest bez wątpienia fakt, iż zachowują swoje naturalne wartości, dostarczając organizmowi sporą dawkę witamin, mikroelementów i składników odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości elementów korzystnie wpływających na zdrowie i samopoczucie człowieka, oleje tłoczone na zimno uznawane są za tzw. żywność funkcjonalną, czyli prozdrowotną. Poza szeregiem witamin i składników, takich jak cynk, magnez, potas, fosfor, zimnotłoczone oleje to również źródło fitosteroli chroniących przed rozwojem chorób nowotworowych, lecytyn wpływających na pracę mózgu i układu nerwowego oraz składników, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować - nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

naturalne oleje tłoczone na zimno

Oleje tłoczone na zimno - zastosowanie

Zimnotłoczone oleje są bogate w wartości odżywcze, dzięki czemu mają szerokie zastosowanie. Stanowią nie tylko smaczną i zdrową alternatywę dla klasycznych olejów, ale są również wartościowym suplementem diety oraz świetną bazą do domowych kosmetyków. Jak stosować oleje nierafinowane, by dostarczyć organizmowi to, co najlepsze? Oleje nierafinowane nie są poddawane obróbce przy użyciu wysokich temperatur, jak odbywa się to w przypadku olejów dostępnych w supermarketach. Są one wytłaczane w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni. W wyniku tego samoistnie sedymentują, czyli się oczyszczają, zachowując wartościowe składniki. Z tego względu lepszym rozwiązaniem będzie używanie ich przede wszystkim na zimno, jako dodatek do sałatek lub dań ciepłych. Należy pamiętać, że produkty spożywcze w kontakcie z wysoką temperaturą, z jaką mamy do czynienia np. w przypadku smażenia, tracą na wartości. Oleje tłoczone na zimno mogą być także traktowane jako forma suplementacji - spożywane solo dostarczą organizmowi sporą dawkę wartości odżywczych niezbędnych do dobrego samopoczucia. Poza spożywczym zastosowaniem naturalne oleje roślinne chętnie są stosowane w kosmetyce. Dzięki wysokiej zawartości witamin oraz pierwiastków takich jak cynk, żelazo czy selen, korzystnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci, wzmacniając je, odżywiając i chroniąc przed uszkodzeniami.

Chcąc zadbać o zdrowie i urodę, warto sięgnąć po to, co najlepsze z natury. Ekologiczne oleje roślinne tłoczone z czarnuszki, wiesiołka, konopi, lnu czy pestek dyni i moreli pomogą wzmocnić organizm, korzystnie wpływając na nasze samopoczucie. Wybierając tego typu produkty, pamiętajmy, by decydować się na oleje tłoczone na zimno, niepoddawane procesowi filtracji - wówczas możemy mieć pewność, że otrzymamy olej będący skarbnicą wartości odżywczych.

Oleje tłoczone na zimno

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl